Please note that this article was originally posted on one of my older now defunct websites, you can read more about how it ended up here, and why some of the links and pictures in it might not work, in the section The popcore archives.

minifigsHistorien om det nyeste LEGO ideas sæt “Research institute” er lang og indviklet, men kort fortalt så har LEGO i mange år været (retmæssigt) kritiseret for det kvindesyn der findes i LEGO sæt. Størstedelen af minifigurer har altid været mænd, de få sæt der har indeholdt figurer af hunkøn har som regel været i LEGO serier som friends, paradisa og belville, der er temaer der primært markedsføres mod piger og mest af alt minder om barbie, hvor kvinders primære formål er at være pæne, shoppe og passe huset. Det er fra et forretningsmæssigt synspunkt ganske logisk at have et produkt der kan konkurrere med Barbie m. fl. og det er der for så vidt intet galt i, men problemet er blot at der heller ikke i de reguære minifig temaer fandtes nogen kvinder der trådte langt udenfor kønsrollerne som de så ud for 50 år siden.
Så da LEGO lancerede deres ideas website (tidligere kendt som CUUSOO) hvor LEGO fans kan sende deres egne ideer ind til nye LEGO sæt, besluttede geokemikeren Ellen Kooijman for at benytte chancen til at vise at kvinder også kan være forskere, og sendte sit forslag ind til overvejelse. Det fik ret hurtigt de 10.000 stemmer der skulle til for at blive taget til overvejelse hos legoguppen, og blev efter en længere modificeringsprocess, hvor specielt dionsaurskelettet fik en større overhaling, godkendt og det endelige resultat står nu her foran mig.

Sættet er ikke blandt de største, det består af 165 klodser, men det er fyldt med herlige detaljer og er ret underholdende at bygge. Det består af tre små dioramaer af tre forskellige forskere, en palæontolog, en kemiker og en astronom.

Minifigs

Hovedattraktionen i sættet (udover symbolværdien) er så helt klart palæontologens dinosaurskelet, men inden vi kommer til det, så skal vi starte med at se på sættets minifigurer.

minifigsSættets tre minifigurer er som nævnt en astronom, en kemiker og en palæontolog. De tre figurer har alle print på forsiden af overkroppen, men kun kemikeren og palæontologen har også print på bagsiden. De er alle iført ensfarvede bukser, så intet print der. Alle tre har hoveder der kan vendes, på billedet ovenfor har jeg valgt at vise deres normale ansigter, på modsatte siden er deres hoveder noget mere anstrengte.
headsSå kan man jo f.eks. lege at den tydeligt panikramte kemikers eksperimenter er gået helt galt eller at den stærkt bekymrede astronom lige har opdaget en komet på vej mod jorden.

Deres tilbehør er ikke dele vi ikke har set i lego før, kemikeren bærer rund på en kolbe med en mystisk grøn væske og et bæger af en art, og palæontologen er udstyret med et forstørrelsesglas (der forøvrigt virker).

Alt i alt er det tre fine minifigs der lever op til forventningerne.

Og så videre til de tre dioramaer (af mangel på bedre ord til at beskrive dem).

Palæontologen

dinoTil palæontologen hører der et dinosaurskelet, og et lille bord med et mikroskop på.
Mikroskopet er ganske snedigt designet ved at sætte en minifig kikkert lodret på en legoklods. Ellers er der ikke så meget at bemærke om det, den store attraktion her er dinoskelettet.
18 af byggevejledningens 36 sider er dedikeret til at konstruere dinoskelettet. I mange andre legosæt ville dinoen have været en specialstøbt figur, men her får vi glæden af at bygge det fra bunden. And it was fun! Det er et halvkompliceret byggeri, men ikke noget selv de mindste ikke kan klare med lidt hjælp fra en forælder. Dinoen er lavet af en masse små dele som normalt vil blive brugt til at lave led i bevægelige konstruktioner, et par rumpistoler i hvid samt et par robotarme og en hale. Det er et herligt byggeri, og et der får en til at tænke over nye måder man kan bruge sine legoklodser på.

 Kemikeren

Tchemist2il kemikeren hører der et lille laboratorium. Det består af et lille bord med skuffer i og nogle kolber og flasker med div. væsker. Det er ikke et overvældende byggeri, men passer fint til formålet. En lille fin detalje er at der i skufferne ligger et lille arsenal af kanyler. Ellers så giver det meste af denne del vist sig selv hvis man kigger lidt på billedet.

Astronomen

astronomerSidst men ikke mindst har vi astronomen, denne del består af en tavle og en stjernekikkert.
Tavlen er fint konstrueret med en lille holder i bunden til kridt eller penne eller hvad hun nu skulle få behov for lige at lægge fra sig, og selve tavlen er så vidt jeg kan se den eneste klods der er specialprintet til dette sæt, på tablen er der tegninger af diverse stjernetegn, og selvom stjernetegn nok ikke er noget astronomer beskæftiger sig meget med så er det en god måde at illustrere astronomi og stjernetegn er en god måde at få børn interesserede i astronomi, man kunne jo f.eks. tage børnene med ud en vinteraften og se om man kan finde stjernetegnene fra tavlen.
Kiggerten er bygget af et lyssværdshåndtag, en sekstant og en spand, men hvis man ikke lige ved det, kan man ikke lige se det. Igen er det rigtig godt fundet på at bruge disse legoklodser til alternative ting.
Gulvet på dette diorama er lavet af hvide og grå 1×1 flade klodser og er absolut herligt, jeg kunne godt have tænkt mig et lignende gulv på de to andre.

Manualen

Som altid i ideas sæt er samlevejledningen af en lidt højere trykkvalitet, og har et lille forord om dets tilblivelse, derudover indledes der med et par sider der fortæller om de tre professioner i et letforståeligt sprog, det er dog på engelsk, så hvis sættet købes til mindre børn skal der nok en forælder til at oversætte.

Alt i alt er dette et hyggeligt lille legosæt, og et jeg faktisk har købt to af, et til at have herhjemme og et til at sætte på skrivebordet på arbejde.
Min eneste anke mod sættet er egentlig også et af dets positiver, de tre sektioner er ret små. Jeg kunne specielt godt have tænkt mig et større laboratorium, men også dinodelen og astronomens sæt kunne have draget fordel af at være noget større. Til gengæld gør det jo så at det er noget man kan have stående overalt, men jeg har en mistanke om at det ene af mine to sæt nok kommer til at indgå i et større byggeri indenfor en nærmere fremtid.
Det er bestemt et sæt jeg vil anbefale forældre at anskaffe sig til deres børn, hvis man har et ønske om at børnene skal udvikle en interesse for videnskab. Og alle i voksne skal købe det fordi det er awesome!

[wp_ad_camp_1]

5 Replies to “LEGO Research Institute: sætnummer 21110-1 anmeldelse”

Leave a Reply