Please note that this article was originally posted on one of my older now defunct websites, you can read more about how it ended up here, and why some of the links and pictures in it might not work, in the section The popcore archives.

Google labs lancerer mange sjove, interessante og sære eksperimenter. Et af de nyeste er ngram, en overbygning til google books. Ngram indeholder en database over alle ord der er registreret i google books efter udgivelsesår, sprog og diverse andre karekteristika. Det projektet så kan bruges til er at se hvor ofte et ord optræder i forskellige år, samt man kan sammenligne forskellige ords popularitet efter årstal. Det er et sjovt lille værktøj som sprogstuderende nok vil kunne få en del ud af, og vi andre kan så bruge det til lidt sjov til at se på hvilke ting der er populære i forskellige tidsaldre. Man kunne f.eks. lave en sammenholdning af ordene radio, television og internet og se hvilken af de tre ting der har fyldt mest i litteraturen op gennem det 20. århundrede (og derefter konkludere at litteraturen er håbløst bagud for udviklingen?).

Det er et sjovt lille værktøj, nytteværdien for den almindelige internetbruger er måske begrænset men det er da sjovt at lege lidt med, men for forskere i sprog og kulturudvikling kan det vise sig at blive et nyttigt værktøj.
Ngram viewer kan findes på http://ngrams.googlelabs.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published.