En introduktion til QR koder

Popcore arkiverne: Jeg har gennem tiderne haft flere andre sider på internettet, noget af indholdet fra disse sider har jeg af den ene eller anden grund fundet bevaringsværdigt, og det kan derfor nu findes i denne samling jeg kalder “Popcore arkiverne” (en af mine tidligere sider hed popcore.dk). Da denne artikel oprindeligt er skrevet på en anden side kan jeg ikke garantere at alle billeder og links fortsat fungerer, men jeg håber du nyder artiklen alligevel.

QR koder er begyndt at dukke op overalt, men hvad kan du bruge dem til? Hvor kommer de fra? Og hvordan kan du lave dine egne?

QR står for quick response. Oprindeligt blev QR koden opfundet af Denso-Wave, en underafdeling af Toyota, i 1994 til at holde styr på de forskellige dele der bruges i fremstillingen af Toyotas biler. Siden den blev opfundet i 1994 har den spredt sig til mange andre områder, og der hvor vi oftest ser den idag er i reklamer, du har nok set den rundt omkrinig i gadebilledet på plakater og billboards. Ideen med at sætte QR koder på reklamer er at forbrugeren med sin mobiltelefon kan scanne koden og dermed hurtigt blive ført ind på et website med mere information om produktet, eller et link til at downloade en applikation.

Nokia og Android telefoner understøtter som standard QR koder, på iPhone er det muligt at downloade mange forskellige applikationer der hjælper telefonen med at læse QR koder.
En af fordelene ved QR koder er at de er designet til at kunne læses selv hvis de er blevet utydelige, den gammeldags stregkode som vi kender fra supermarkedets mange varer er meget følsom overfor snavs eller andre former for udtværing (dårligt tryk el.lign) som vi vel alle kender fra når man står i kassekøen og venter på en ulæselig stregkode. QR koden derimod kan læses selv hvis 25-30% af koden er blevet ulæselig eller utydelig.

Så næste gang du støder på en QR kode så prøv at tage mobilen op af lommen og scan den og se hvad du får ud af det. Det er et nyttigt lille værktøj frem for at skulle gå og huske en webadresse helt til du kommer hjem for at læse om hvad det end var du så en kampagne for.

Lav din egen QR kode

Standarden for QR koder er givet fri og er som sådan gratis at benytte, dette er en af grundene til at QR koden er ved at blive så udbredt, men det betyder også at du uden større problemer kan lave din egen QR kode. Til det formål findes der en masse gratis tjenester rundt omkring på nettet, alt du skal gøre er at besøge en af dise sider og indtaste hvilken webadresse du gerne vil have QR koden skal pege på, og herefter kan du så downloade din helt egen gratis QR kode til brug på plakater, visitkort, websites eller hvad du nu ellers kan finde på.

En udemærket QR generator kan findes på http://qrcode.kaywa.com/