Kan Google plus udmanøvrere Facebook?

Popcore arkiverne: Jeg har gennem tiderne haft flere andre sider på internettet, noget af indholdet fra disse sider har jeg af den ene eller anden grund fundet bevaringsværdigt, og det kan derfor nu findes i denne samling jeg kalder “Popcore arkiverne” (en af mine tidligere sider hed popcore.dk). Da denne artikel oprindeligt er skrevet på en anden side kan jeg ikke garantere at alle billeder og links fortsat fungerer, men jeg håber du nyder artiklen alligevel.

Du har måske hørt om Google+, hvis ikke så skal jeg da lige starte med at fortælle at Google+ er The big G’s forsøg på at skabe et socialt netværk, hvis primære konkurrent selvfølgelig er Facebook.

Jeg har nu haft lidt tid til at prøve at lege med Google+, og synes derfor det nu er tid til at dele mine tanker om siden med resten af verden.  Som overskriften nok diskret antyder så er noget af det spændende ved Google+ jo om den kan konkurrere med stærkt overlegne Facebook. Og jeg vil da gerne fra start af sige at det bestemt ser sådan ud. Jeg er meget imponeret af den funktionalitet jeg har set på Google+ indtil nu. Den eneste feature der egentlig mangler er events/begivenheder for at jeg er glad, men den skulle efter sigende være på vej. Der mangler så også spil mm. men dem er vi en del der er ligeglad med, og ellers skulle der også gerne snart være mulighed for at spiludviklerne begynder at kunne udvikle til Google+.

Men hvad er det så der gør Google+ bedre end facebook i min verden? 3 ting: circles, hangout og sparks.

Circles  er løsningen på hvad jeg vil beskrive som det største problem ved facebook, nemlig at det er vildt svært at differentiere hvem der kan se hvad, og jeg er jo måske ikke interesseret i at min arbejdsgiver eller yngre medlemmer af min familie ser de samme ting som mine venner, og vice versa. Circles giver dig mulighed for at dele dine kontakter op i grupper (cirkler) efter eget valg. Og når så du laver en ny opdatering kan du vælge hvilke cirkler den skal deles med, som standard bliver opdateringen altid delt med de samme mennesker som den sidste opdatering blev sendt til, men det kan nemt rettes til pr. opdatering. Circles er derudover smart i det man kan følge folk uden at de behøver følge dig, man kan nemlig tilføje hvem som helst til sine cirkler uden at de behøver at tilføje tilbage, man får så kun opdateringer fra dem hvis de laver updates der er sat til public, hvilket for en del mennesker er vildt smart da offentlige personer dermed kun vil behøve en Google+ profil, og så kan de selv styre hvad der skal deles med alle deres followers og hvad der skal deles med deres rigtige sociale netværk.

Hangout er feature nummer to der har gjort mig hooked på Google+, hangouts er en videochat funktion for op til 10 brugere, det smarte er at man blot kan vælge “start a hangout” og så får alle i de cirkler man har valgt at dele hangoutet med besked om at man har startet hangout og de får så mulighed for at klikke sig ind og være med. Det er en dejligt spontan måde at få en dialog med sin omgangskreds, og en fantastisk måde at blive underholdt når man keder sig.

Sidst men ikke mindst er der sparks. Sparks er en slags nyhedstjeneste. Man kan abonnere på nyheder om emner man finder interessante, og løbende få opdateringer om dem på +. Det rigtig smarte er så at det er supernemt at dele dem med venner eller familie, man skal blot trykke på share ud for artiklen på + og den bliver delt med de cirkler man har valgt.

Udover disse tre funktioner så er integrationen med andre google tjenester også en kæmpe fordel (f.rks. får man også notifikationer mens man bruger andre google tjenester), og i min optik er det så også en fordel at Google+ ikke er facebook.

Men kan det slå facebook. Teknisk set ja, brugervenlighedsmæssigt ja. Men jeg har min tvivl, for det første fordi google bare ikke er hipt, google har et lidt støvet ry efterhånden selvom de faktisk stadig er blandt de største innovatører på nettet. Derudover så er spørgsmålet om folk er villige til at forlade facebook, alle vi technørder løb jo til så snart vi fik chancen, men jeg er ikke sikker på at den almindelige netbruger orker at skulle til at starte forfra med at bygge deres sociale netværk på en ny tjeneste, selvom det i min verden er en god måde at få startet på en frisk nu hvor man har lært af fortidens fejl første gang man joinede et socialt netværk og bare addede alle mennesker man ever havde mødt. Og sidst men ikke mindst er det afhængigt af om firmaer som Zynga (skaberne fa mafia wars, farmville mm.) er villige til at begynde også at udvikle til Google+.

Mit personlige håb er at facebook ryger samme vej som de selv sendte friendster og MySpace og at vi kan komme over på Google+ der trods alt lader til at have noget højere moral og en del mere respekt for privatlivets fred end Mark Zuckerbergs mastodont af et spynetwork. Min personlige plan er at min facebook fremover kun skal benyttes til at sende updates til popcore.dks facebook page, så vi må jo bare håbe at resten af mine venner er villige til at flytte med over på +, en del er heldigvis allerede ankommet.

Du finder Google+ på den list besværlige adresse plus.google.com, his du endnu ikke har fået mulighed for at oprette dig som bruger på siden så smid en kommentar med din mailadresse så sender jeg gerne en invite.