Støjreduktion på billleder med DxO PureRaw – anmeldelse med billedeksempler

Valget mellem at hæve din ISO eller sænke sin lukkerhastighed eller F-stop er aldrig let, som Micro Four Thirds fotograf er det endnu mere irriterende, da billedstøj i mørkere situationer virkelig er den eneste store ulempe ved MFT-systemet. Men i de sidste par år har der været software, der kunne hjælpe med at gøre dette valg lettere. Jeg har været tilbageholdende med at prøve, selvom jeg ikke er helt sikker på hvorfor, da der er gratis prøveversioner af disse programmer. Men denne black friday trak jeg endelig aftrækkeren på et tilbud på DxO PureRaw, og jeg må sige, at det virkelig er imponerende.

Selvom det, softwaren gør, er super avanceret, er grænsefladen super enkel. Den har kun to funktioner, 1: Den fjerner billedstøj fra høj ISO og 2: Linsekorrektion.

Støjreduktion

Så lad os starte med at se på støjreduktion ved at vise et par eksempler på, hvordan den fjerner støj.

De første billeder her er beskårne og zoomede billeder af rådyr ved dyrehaven uden for København. Træk skyderen hen over billederne for at se før og efter. Det første billede er taget ved ISO 6400 med en lukkerhastighed på 1/200 og et F-stop på 10.

Det andet hjortebillede er taget ved ISO 800 lukkerhastighed 1/125 og F-stop 5,6

Næste billede er fra New York ComicCon af Teri Hatcher. Lysforholdene til fotografering her var ret forfærdelige, så mængden af ISO-støj er meget høj. Så selv efter at have kørt det gennem PureRaw er billedet langt fra perfekt, men resultatet er så meget bedre end originalen. Ud over den meget flottere hud ser detaljerne i hendes kjole også meget bedre ud. Dette billede er taget ved en ISO på 6400 med en lukkerhastighed på 1/100 og et F-stop på 5,6.


Du kan finde links til de ubeskårne versioner under billedet. Så kan du også få et kig på hendes Louis og Clark / Superman partner in crime Dean Cain.


Before PureRaw

After PureRaw
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Objektivkorrektion

For mig er støjreduktionen virkelig hovedattraktionen ved denne software, men den udfører også linsekorrektion, og jeg vil gerne sige, at jeg synes, den gør det bedre end lightroom, selvom jeg ikke har testet det ret meget endnu, men her er et eksempel på en lang eksponering af indgangen til Tivoli i København før og efter linsekorrektion. Hvis man ser på striberne i fodgængerfeltet, er det helt tydeligt, at det gør et godt stykke arbejde.

Nex up er et billede af New Yorks skyline set fra Rockefeller centre. Først en ubeskåret version, så du kan se, hvad den gør ved hele billedet, og du kan se, hvor meget (eller lidt) den skærer af kanterne for at rette billedet.

Og sådan ser et beskåret billede af en af bygningerne ud før og efter.

PureRaw hævder at have over 60.000 kamera- og objektivkombinationer, som den kan lave objektivkorrektion for, og det har jeg ingen grund til ikke at tro på, den klarer sig endda fantastisk med billeder, jeg tog med mit første DSLR tilbage i 2007. Bemærk venligst, at objektivkorrektion ikke betyder, at et billede taget med et fiskeøjeobjektiv pludselig vil se ud som om det er taget med en 35 mm, det betyder blot, at det korrigerer den forvrængning, der er i ethvert objektiv.
En anden ting at vide, som du nok har gættet ud fra programnavnet er, at det kun virker med Raw-filer.

Så hvordan virker det? Det er som sagt før en super simpel brugergrænseflade. Alt du kan gøre er at trække filer ind i programmet og trykke på process image. Du får så mulighed for at vælge mellem tre typer støjreduktion, og om du vil lave linsekorrektion eller ej. Desværre kan du ikke vælge kun at lave linsekorrektion, hvilket jeg synes er ret mærkeligt, da du nogle gange gerne vil beholde det grynede udseende med ISO-støj, men stadig lave linsekorrektion, men det er vel blevet ofret i enkelthedens navn, og jeg kan leve med det. Som du kan se fra eksemplerne ovenfor, gør denne software et godt stykke arbejde med de to ting, den gør, men den gør ikke andet, så den erstatter hverken lightroom eller photoshop eller hvilken som helst anden billedredigeringssoftware du bruger, men det komplimenterer det, og faktisk bør du køre dine billeder gennem PureRaw, før du bruger anden software.

Vil jeg anbefale PureRaw? Hvis du nogle gange kæmper med billedstøj, og det generer dig, absolut. Men dette er mere en personlig præference, nogle mennesker har ikke noget imod det eller holder ligefrem af det look iso støj giver, og som jeg sagde før, kan du ikke bruge PureRaw kun til linsekorrektion, så til de brugere vil jeg nok anbefale at søge et andet sted.